ΘΑ ΧΑΘΕΙ ΕΩΣ ΤΟ 25% ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

2012-01-12 19:47

 

Μείωση καλλιεργειών και τροφίμων και κατακόρυφη αύξηση των τιμών τους οι επιπτώσεις από τη συρρίκνωση των υδάτινων πόρων. Σήμερα για ένα φλιτζάνι καφέ καταναλώνονται περίπου 280 λίτρα νερού!

 Θα στερέψουν, προοδευτικά, ποτάμια και λίμνες στην Ελλάδα και η χώρα μας θα χάσει το 15% - 25% των υδάτινων πόρων της έως τα μέσα του αιώνα (ανάλογες απώλειες θα σημειωθούν και στις υπόλοιπες χώρες της Μεσογείου).

     Δραματικές θα είναι οι επιπτώσεις για τις πόλεις αλλά και στη γεωργία, καθώς η έλλειψη νερού θα μειώσει κατακόρυφα τις καλλιέργειες:

     Αμεσο αποτέλεσμα, η μείωση στην παραγωγή τροφίμων, με επακόλουθο την έλλειψή τους, την αλματώδη αύξηση των τιμών τους και       το... χειρότερο: την εξέγερση ολόκληρων πληθυσμών που θα συγκροτήσουν τις νέες στρατιές πεινασμένων. Στην Ελλάδα, οι κλιματικές αλλαγές θα προκαλέσουν ζημιές στη γεωργία που θα ξεπερνούν τα 4 δισ. ευρώ τον χρόνο.

 

Δεν υπάρχει ζωή χωρίς νερό! Ομως, είναι γεγονός ότι κάθε 6ος άνθρωπος σε αυτό τον πλανήτη δεν έχει πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό και κάθε 3ος σε βασικές εγκαταστάσεις υγιεινής. Οι συνέπειες περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τον θάνατο περισσοτέρων από 3.000 παιδιών κάθε χρόνο από διάρροια, οικονομικές ζημίες δισεκατομμυρίων δολαρίων λόγω ασθενείας των εργαζομένων και το γεγονός ότι τα κορίτσια συχνά δεν πηγαίνουν στο σχολείο γιατί δεν υπάρχουν ξεχωριστές ασφαλείς εγκαταστάσεις υγιεινής. Ως εκ τούτου, η διεθνής κοινότητα έχει αναγνωρίσει ως βασικό ανθρώπινο δικαίωμα την ύπαρξη επαρκούς ποσότητας καθαρού νερού.

Αυτό σημαίνει νερό για όλους και χωρίς περιορισμούς; Οχι. Αλλά υποχρεώνει τα κράτη να διασφαλίσουν ότι κάθε άτομο έχει πρόσβαση σε μία ελάχιστη ποσότητα πόσιμου νερού σε καθημερινή βάση και με εύλογο τίμημα, κάτι που μπορεί να απαιτεί επαρκή χρηματοδοτικά σχήματα για τα πιο φτωχά και ευπαθή στρώματα του πληθυσμού. Είναι ρεαλιστικό; Βεβαίως!

Με λίγες εξαιρέσεις υπάρχει κατ αρχήν αρκετό νερό στον πλανήτη. Το εκτιμώμενο κόστος της επίτευξης των σχετικών στόχων που έχουν θέσει τα Ηνωμένα Εθνη μέχρι το 2015, περίπου 8 δισ. δολάρια ανά έτος, δεν είναι καν συγκρίσιμο με τα ποσά των πρόσφατων οικονομικών απαλλαγών.

Οι λέξεις-κλειδιά είναι καλύτερη «διαχείριση του νερού» και η εφαρμογή της «προσέγγισης από την πλευρά του ανθρώπινου δικαιώματος».

Πηγή : ethnos.gr

—————

Πίσω